[vc_row][vc_column][vc_column_text]Iako se Podgora u mletačkim dokumentima spominje 1571. g., postoje tragovi ljudske aktivnosti još od mlađeg kamenog doba. Dokaz je neolitička keramika impresso tipa, pronađena na padinama Biokova.

Zanimljivosti ovdje ne nedostaje:

  • prapovijesne gomile – Troje gomile kod Galebovih krila, Markova gomila na Strupini i tumule na brdu Supin (rijedak fenomen tipičan za Dalmaciju)
  • ostatak antičkog nadgrobnog spomenika bračnog para – stella
  • nalazi rimske keramike i novca – Bristica i drugi lokaliteti
  • brojne amfore koje svjedoče o brodskom prometu u antičko doba
  • ostaci kula iz turskog razdoblja u Sridi sela
  • nadgrobne ploče (14. i 15.st.) s prikazima mača i štita na groblju Sutikla
  • bakreni novčići s natpisom DALMA ET ALBA koje je u 17. i 18. stoljeću kovala Venecija

O tradiciji kršćanske vjere i vjerskih običaja danas svjedoči desetak crkava i nekoliko zavjetnih kapelica. Crkva sv. Tekle iz 17. st. srušena je u potresu 1962., a obnovljena krajem 20. st. Na istoimenom groblju pronađeno je nekoliko srednjovjekovnih grobova. U Selu se nalazi barokna crkva Svih svetih sa zvonikom iz 1764. koja je do 1962. bila središte duhovnog života u Podgori. Poznata je po oltaru sv. Vicenca, zaštitnika općine Podgora čiji se dan slavi u kolovozu, prve nedjelje nakon Velike Gospe.

Podgora svoje ime može zahvaliti položaju – pod gorom. Od pamtivijeka je Biokovo štitilo mjesto tada smješteno na njegovim padinama od neprijatelja i vremenskih nepogoda sa sjevera. Nakon velikog potresa 1962.,  započelo je novo poglavlje u životu Podgore. Stanovnici su tada iz Sela prešli u Kraj  – kako danas lokalno nazivaju gornju i donju Podgoru. U Kraju su izgradili nove kuće i u potpunosti se okrenuli moru i turizmu.

Od vremena antičkih brodova Podgora je okrenuta moru. Ribarstvo je nekada bila osnovna privredna grana koja je prehranjivala generacije Podgorana. Današnja se Podgora razvila oko male luke. Godine 1942. u Podgori je osnovana ratna mornarica. Monumentalni spomenik iz 2. svjetskog rata „Galebova krila“ dominira vizurom Podgore kao sjećanje na pobjedu nad fašizmom na Jadranskom moru i sve mlade živote izgubljene u obrani slobode i zavičaja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery images=”3367,3369,3617,3366″ img_size=”large” columns=”2″][/vc_column][/vc_row]