[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kako su more i Biokovo oblikovali najljepše plaže

Gravitacijski procesi na strmoj padini Biokova, uz snažne povremene bujice, utjecali su na brzi transport materijala i njegovo taloženje u podnožju. Valovi i morske struje razarali su naslage, zaobljivali njihove fragmente, prenosili ih i taložili na obalu. Tako su u suradnji planine i mora nastale jedinstvene šljunčane plaže po kojima je Makarsko primorje danas nadaleko poznato.

Prolaz sriće

Na Sutikli se nekada nalazio prepoznatljiv simbol Podgore – stjenoviti luk prekriven zemljom i stablima koji su mještani zvali „Prolaz sriće“. U potresu 1962. prolaz je srušen, ali još i danas možete prošetati istom sretnom cestom koja će sigurno iscrtati osmijeh na vašem licu.

Legenda o Tekli

Legenda kaže da je prvi grob na rtu sv. Tekle pripadao djevojci Tekli koja je umrla na jedrenjaku. Tužni otac nije htio svoju jedinicu baciti u more, prema starom mornarskom običaju. Ploveći u blizini Podgore, pronašao joj je mjesto za vječni počinak – puntu sv. Tekle. Ona ga je vizurom podsjećala na brod, a njeni čempresi na jarbole.

Bakreni novčići i sreća

Do polovine 20. st. postojao je običaj da se prilikom gradnje kuće u zemlju ispod praga ukopa par bakrenih novčića. Vjerovalo se da će tako kuća koja se gradi biti dugovječna, a ukućani u njoj živjeti sretno. Zahvaljujući tome, mnogi su venecijanski soldi i gazete – bakreni novčići s natpisom DALMA ET ALBA (17. i 18. st.) sačuvani i danas.

O suhozidima

Kvalitetu suhozida – kamenih zidova koji se terasasto spuštaju od litica Biokova prema moru –  dokazuje činjenica da su ostali sačuvani za vrijeme jednog od najjačih potresa zabilježenih u Hrvatskoj, velikog potresa 1962. Suhozidi su omeđivali ručno obrađivane nasade maslina, loza, badema, oraha, limuna, naranči, mandarina, rogača i smokava. A da bi još više povećali iskoristivost strmog krškog terena, težaci su u suhozidnim podzidima ostavljali rupe iz kojih je rasla loza.

O izvorima vode

Podgora je kontinuirano naseljena od najranijih povijesnih razdoblja zahvaljujući bogatstvu njenih voda. Nije poznat točan broj izvora i potoka na području Podgore, ali se zna da su oni u prvoj polovici 20 st. pokretali čak 24 mlinice. Na mnogim obzidanim i uređenim izvorima danas se vide pukotine najvjerojatnije prouzrokovane potresom.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]